A korrekt összehasonlítási alap megteremtése érdekében 2009-ben több elemlámpa gyártó bevonásával született meg az ANSI/NEMA FL 1-2009 szabvány, amely hat kategória alapján vizsgálja az elemlámpák teljesítményét, meghatározza a vizsgálat módját és eszközeit, továbbá egységes ikonokat határoz meg a jellemzők publikálásához.

A hat kategória a következő:

távolság Fénysugár hatótávolság (méterben): az a maximális távolság, amelyben a lámpa (optimálisan fókuszált) fénye képes az ott lévő tárgyat “érzékelhetően” megvilágítani.
kandela Fényerősség (mértékegysége a kandela): a fénysugár intenzitását határozza meg.
idő Világítási idő: a bekapcsolástól a teljes lemerülésig (fényerő kisebb mint a kezdeti érték 10%-a) tartó időt jelenti vadonatúj elemek ill. teljesen feltöltött akku használata esetén.
lumen Fényáram (lumen): értéke a fényforrás (LED vagy izzó) által kibocsátott fény mennyiségét jelzi, a fénysugár milyenségének és alakjának figyelembe vétele nélkül.
ütésállóság Ütésállóság (méterben): értéke megadja mi az a maximális magasság ahonnan a lámpát hatszor egymás után betonra ejtve sem éri olyan károsodás, amely a működését hátrányosan befolyásolná.
időjárásálllóság Vízállóság: a lámpatest cseppállóságát jelzi (eső, ráfröccsenő víz ellen védett). FIGYELEM! Búvárkodásra illetve víz alatti használatra nem alkalmas!

ANSI FL 1-2009

A honlapunkon szereplő specifikációk az ANSI (amerikai szabványügyi intézet) által - több nagy elemlápagyártó cég segítségével kidolgozott, és általuk egységesen elfogadott ANSI/NEMA FL 1-2009 szabványnak megfelelően - mért adatokat tartalmazzák.

magboy

Az újonnan bevezetett, egységes szabvány lehetővé teszi az elemlámpák (az egyes gyártók reklámanyagainak gyakran feltupírozott adataitól mentes módon való) objektív összehasonlítását.

Melyik a legfontosabb kategória ezek közül?

A válasz attól függ, hogy mire akarja használni az elemlámpát? Például ha alapvetően olvasáshoz szeretné használni az elemlámpát, akkor Önnek a hosszú világítási idő számít és nem a nagy fényerő.

Melyik kategória legfontosabb abban az esetben, ha a távolban lévő tárgyak minél jobb megvilágítása a cél?

Ebben az esetben a fénysugár hatótávolság a fontos, ez mondja meg mennyire jó a lámpa a távoli tárgyak megvilágításában.

Mit jelent pontosan a fénysugár hatótávolság?

Azt a maximális távolságot adja meg méterben, amelynél a lámpa még 0,25 Lux-nyi fényt produkál. Ez - a szabvány magyarázata szerint - körülbelül olyan megvilágításnak felel meg, mint amilyet a telihold produkál felhőtlen éjszakai égbolt esetén. Nyilvánvalóan ez igen kicsi fényerő, de még mindig elegendő ahhoz, hogy ne tévedjünk el a sötétben, sőt ha nagyon kell olvasásra is alkalmas.

Miért fontosabb a hatótávolság mint a lumen érték?

A lumen érték a fényforrás (LED vagy izzó) által kibocsátott fény mennyiségét jelzi, de nem mond semmit az elemlámpa optikai teljesítményéről (foncsorának jellegéről vagy fókuszálási képességéről) így abból nem határozható meg mennyire hatékonyan hasznosítja a rendelkezésre álló fényt az elemlámpa.

Van-e bármilyen összefüggés a lumen érték és a hatótávolság között?

A nagyobb lumen érték nem jelent feltétlenül nagyobb hatótávolságot. Sőt, valójában rengeteg manapság kapható, nagy fényerejű (magas lumen értékű fényforrással szerelt) elemlámpa kiábrándító adatokat mutat hatótávolság tekintetében (ez az oka annak, hogy sok elemlámpa gyártó csak a lumen értéket tünteti fel a lámpa csomagolásán).

Összehasonlítva a több mint 30 éves Maglite 2D izzós elemlámpát egy mai modern ledes elemlámpával érdekes eredményt kaphatunk. Egy független kutatóintézet által végzett vizsgálaton ez az “öreg” - ám optikai szempontból fejlett - rúdlámpa 229 méteres fénysugár hatótávolságot produkál mindössze 19 lumenes fényforrással miközben jól ismert versenytársunk 200 lumenesként árult, fókuszálható fényű elemlámpája 225 méteres hatótávolsággal bír! Ez kisebb hatótávolság tízszeres fényerősség mellett, annak ellenére, hogy mindkét lámpa fókuszálható fényű! Úgy is értelmezhetjük ezeket az adatokat, hogy a Maglite 2D optikai rendszere 12 méter hatótávolságot “facsar ki” 1 lumenből, míg a konkurens lámpánál ez csak 1.1 méter lumenenként.

Még érdekesebb a helyzet ha ugyanezt a konkurens 200 lumenes lámpát a Maglite 2D jelenleg kapható ledes változatával hasonlítjuk össze. A ledes Maglite 2D 114 lumenes fényforrás mellett 229 méteres hatótávolságot produkál, ez a konkurens lámpáénál 25%-al nagyobb hatótávolság 43%-al kisebb fényerő mellett.

Mindkét eset remekül példázza, hogy a lámpa optikai teljesítményéről jóval többet mond a hatótávolság mint a lumen érték.

Ezek szerint a lumen érték nem fontos a hatótávolság szempontjából?

De igen, fontos. Természetesen minél nagyobb a fényforrás által generált fény annál jobb elemlámpát kaphatunk, de ehhez megfelelő minőségű optikai kialakításra van szükség. A tanulság az, hogy pusztán a lumen érték alapján nem lehet összehasonlítani két különböző gyártótól származó, különböző optikai paraméterekkel rendelkező elemlámpát!

Minden gyártó az FL1 szabvány szerinti adatokat közöl termékei adatlapján?

Nem, a szabványhoz való csatlakozás/igazodás önkéntes alapon történik, nem kötelező érvényű. A szabványhoz csatlakozott gyártók elemlámpáinak csomagolásán és adatlapján az egységes ikonok szerepelnek és általában az FL1 szabványra való utalás is megtalálható valamilyen formában.

Mi a helyzet a Maglite-tal?

A Mag Instrument tagja azon cégek körének, akik csatlakoztak az FL1 szabványhoz, termékeik csomagolásán kizárólag a szabvány szerint végzett mérési eredmények szerepelnek.

Gyakran lehet találkozni olyan hirdetésekkel, ahol kihangsúlyozzák, hogy a lámpa fénye kilométerekről látható. Ez azt jelenti, hogy a lámpa fénysugár hatótávolsága az FL1 szabvány szerint is kilométeres nagyságrendű?

Nem valószínű. Először is, amennyiben FL1 szabvány szerinti adatot közöl a gyártó, akkor annak méterben kell szerepelnie és az egységes ikont kell alkalmazni. Amennyiben a hirdető nem hivatkozik az FL1 szabványra, úgy képtelenség megállapítani milyen mérés alapján (ha egyáltalán volt bármilyen mérés) született ez az állítás. Továbbá, amennyiben a hirdető itt arra utal, hogy a lámpa pontszerű fénye sötétben akár kilométerekről is látható, nos ez - jó látási viszonyok között - szinte mindegyik elemlámpára elmondható, nincs köze a lámpa technikai/optikai paramétereihez.